Belly Button door de jaren heen...De geschiedenis van de huidige band gaat terug tot de tachtiger jaren. Om precies te zijn was het een koude doordeweekse voorjaarsdag in 1986 toen vier muzikanten¸ na het opheffen van de band Goldwave¸ besloten om verder te gaan onder de naam Belly Button.
Fred de Rijke (drums en zang)¸ Jan Hoogstad (gitaar en zang)¸ Ton Struik (gitaar en zang) en Tico Schipper (bas en zang) legden de basis voor de huidige samenstelling. Tico verliet de band en Fred Sohns werd de nieuwe bassist, terwijl gitarist John Heijmen mee kwam doen wanneer we een optreden hadden waar het allemaal wat pittiger moest. Na zo’n twee jaar waren ze aan vernieuwing/uitbreiding toe en daarom kwam Gerard Sonsma in 1988 als toetsenist de band versterken. Het repertoire van Belly Button, was in het begin voornamelijk gericht op bruiloften en partijen.

In 1994 ontstond het idee om eens flink uit te pakken met een groot themafeest. Omdat de band wel eens met blazers wilde spelen, kwam het idee naar boven om speciaal voor dit spektakel een blazerssectie te formeren. Dit beviel zo goed dat ze na het feest besloten om¸ naast de vijf mansformatie¸ ook met de ‘grote band’ (negen muzikanten) te gaan repeteren treden en optreden. Hiermee werd ‘J.J. & the Belly Button Oranges Band’ geboren en veranderde het repertoire in iets ‘stevigere’ muziek.

Na zes jaren van repeteren en optreden werden in de herfst van 2002 plannen gesmeed om op 28 juni 2003 weer een themafeest te organiseren. Dit keer pakte de band het nog grootser aan en werd het cultureel centrum de Cascade in Hendrik Ido Ambacht voor deze gelegenheid afgehuurd. Maar ook deze keer wilde de band met iets nieuws komen en besloten werd de band voor deze avond uit te breiden met twee zangeressen. Debby en Rianne Kramer begonnen in januari 2003 mee te repeteren.

Na een heel geslaagd feest in de Cascade werd besloten om ook deze tijdelijke uitbreiding permanent te maken. Debby en Rianne werden in de band opgenomen, zodat er opgetreden kon worden met de ‘grote band’ (negen muzikanten plus twee zangeressen) en met de ‘kleine band’ (vijf muzikanten en twee zangeressen). Door deze stap werd het repertoire nog veelzijdiger. Na jarenlange optredens en het meewerken aan de succesvolle themafeesten voor het “Ronald McDonald” huis en de stichting “Stop kindermisbruik” hebben Debby en Rianne de band verlaten omdat andere uitdagingen hen lokten.

De opdracht om hen waardig te vervangen werd mogelijk, nadat enkele “eendagsvliegen” tijdelijk meegezongen hadden, toen de Rotterdamse Carmen Monteiro, met Portugese roots, de band begin 2012 vocaal kwam versterken. In oktober hing Gerard zijn toetsen na 25 jaar aan de wilgen en dat hakte er wel even in, maar gelukkig werd Albert Pupella, jawel de broer van bassist Martin, bereid gevonden de toetsen te gaan beroeren. In deze formatie gaat de band nu op weg naar het themafeest voor de stichting KiKa op 15 juni 2013. Wiebe Steenstra komt in 2014 als toetsenist de band versterken en vervangt Albert Pupella, die ons in 2013 voor een keer uit de brand heeft geholpen.

Belly Button doet er alles aan er net als de voorgaande jaren een te gekke avond met behulp van een fantastisch publiek en dito sponsoren van te maken, waardoor we flinke duit voor het goede doel kunnen ophalen!

Hoogtepunten in het bestaan van Belly Button:
- Het winnen van de talentenjacht ‘Ambacht 650 jaar’ in 1982 met onder meer Jan¸ DrumFred¸ Ton en John. Met als hoofdprijs een platenopname in de studio te Dordrecht en een vakantie voor twee personen (te verdelen met zeven man!).
- Cd-opname met Ron Alblas in 1998.
- Eigen cd-opname (kleine en grote band) met vier covers.
- De zes gehouden themafeesten in 1994, 1996, 2003, 2008, 2010, 2013 en 2015.
- Rock ‘n’ Rollator optredens in diverse verzorgingshuizen in Rotterdam en Barendrecht.